Sparetips Strøm
Sparetips: Dette bildet viser flere områder med stort forbedringspotensiale når det gjelder strømsparing.

12 tips for å spare strøm

Enten du er mest opptatt av miljø eller lommebok er det smart å ta grep for å spare strøm i hjemmet. Så hvordan kan du egentlig spare strøm? Her får du 12 gode tips med varierende vanskelighetsgrad og investeringskostnad.

Slik sparer du strøm

Noen av sparetipsene nedenfor er helt utgiftsfrie, mens andre tiltak krever at du investerer en sum i starten for å tjene penger i det lange løp. Valg av strømleverandør og oppvarming regnes som de viktigste strømsparingspostene, men vi har laget en oversikt over tips som gir både store og beskjedne innsparinger. Til sammen utgjør tiltakene mange sparte penger og naturressurser.

Husk at du kan få tilskudd fra ENOVA når du investerer i visse strømsparende tiltak, f.eks. installasjon av solcellepanel, vannbåren varme eller luft til vann-varmepumpe. Dette gjelder i hovedsak tiltakene under overskriften "Store investeringer".

Kommunene gir noen ganger tilskudd ved mindre investeringer som ENOVA-støtten ikke dekker, f.eks. hvis du skal ha en rentbrennende vedovn. Sjekk med kommunen du bor i for å finne ut om du kan få tilbake en del av utgiftene.

Tips til strømsparing Lufte ut
Utlufting bør skje raskt og effektivt.

Kostnadsfrie sparetiltak

1) Lavere temperatur og kortere utlufting

 • Prøv deg frem med 1 eller 2 grader lavere temperatur på panelovnene på dagtid, og senk temperaturen på varmekabler. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5 % av oppvarmingskostnadene. Du vil antagelig ikke merke veldig stor forskjell på kroppen når du skrur ned et par grader, men dersom det trengs, er det enkelt å kle på seg en ekstra genser og et par varme sokker.
 • Slå av varmen i alle rom som ikke er avhengig av oppvarming og som du ikke oppholder deg i.
 • Skal du lufte ut i huset, bør du sette dører eller vinduer på vidt gap en kort stund, i stedet for å ha dem på gløtt over lengre tid.

2) Velg riktig strømleverandør

 • Husk å opprette eFaktura. Ikke bare er det bra for miljøet, men strømselskapene tar betalt for å sende deg papirfaktura i posten.
 • Velg en strømleverandør! Det høres kanskje ut som en selvfølge, men du trenger faktisk ikke å tegne strømavtale for å få strøm levert hjem til deg. Dersom du av en eller annen grunn ikke tegner strømavtale, har nettleverandøren leveringsplikt til deg. Da må du betale mye ekstra for strømmen du mottar, sammenlignet med om du velger en strømleverandør i tillegg til nettleverandør. I de første 6 ukene uten strømavtale betaler du alltid spotpris, samt 6,25 øre/kWh i påslag, og dette er fastsatt av NVE. Etter disse 6 ukene er det imidlertid opp til hver enkelt nettleverandør å fastsette prisen du må betale. Det kan koste deg dyrt.
 • I dag er det store forskjeller i prisene mellom de ulike strømselskapene, så her er det masse penger å hente. Er du ikke helt sikker på om du har den beste strømprisen allerede, kan du enkelt finne det ut her. Ved å fylle ut det enkle skjemaet, lar du strømselskapene kjempe om å få deg som kunde, og dermed får du det beste mulige tilbudet på markedet.
Tips til strømsparing Vann
Hvor mye, hvor ofte og hvordan bruker du varmt vann? Her er det mange innsparingsmuligheter.

3) Bruk varmt vann litt smartere

 • Dusj sjeldnere og/eller kortere.
 • Ikke tapp ut eller hell ut varmtvann før det har avkjølt seg til romtemperatur, slik at du utnytter all varmen fra vannet til å varme opp rommet.

4) Bruk mindre elektrisk belysning

 • Slå av lys i alle rom du ikke bruker. Kan du også slå av ett eller flere lamper i rom du oppholder deg i, og heller bruke mer stearinlys? Husk bare på å slukke stearinlyset når du ikke har det under oppsyn.

5) Begrens den generelle elektronikkbruken

 • Vurder om du kan kvitte deg med noen elektriske duppeditter eller bruke dem sjeldnere. Må du tørke klær i tørketrommelen hver dag, eller har du tid til å vente på at de tørker på snora? Trenger du egentlig den elektriske kaffekvernen, eller kan du finne en god, manuell kvern på loppemarked som gjør den samme nytten?
 • Slå helt av elektriske apparater når de ikke er i bruk. Det går kanskje litt raskere å starte opp TV-en når den står konstant i standby, men samlet sett i løpet av ett år blir det mye unødvendig energibruk.
 • Bruk ECO-mode på maskinen når oppvask eller klesvask ikke er veldig skittent. Pass på å fylle maskinene med passe mye klær eller dekketøy, slik at du ikke kjører maskinene for ofte.

6) Rett tilberedning og oppbevaring av mat

 • Tin opp fryst mat i kjøleskapet og avkjøl varm mat før du setter det i kjøleskap eller fryser. På den måten hjelper du med å holde temperaturen i både rommet og kjøleskapet/fryseren jevn, og dermed bruker du mindre energi.
 • Varm opp maten mest mulig effektivt med lokk på kjelen, samt rett størrelse på stekeplata til den stekepanna eller kjelen du skal bruke.
Tips til strømsparing Ved Vedovn Peis
Fyr mer med tørr ved, gjerne i en rentbrennende vedovn, så sparer du strømutgifter.

Små og mellomstore investeringer

7) Forbedre oppvarming og isolering

 • Bytt til moderne, strømsparende panelovner som har timer og kan variere mellom natt- og dagtemperatur automatisk. Senk f.eks. temperaturen på natten med rundt 5 grader. De nye panelovnene har bedre termostat for jevnere temperatur enn de gamle typene, og de er ofte bedre for inneklimaet.
 • Hvis du ikke vil betale for nye panelovner, kan du alternativt kjøpe rimelige timere til panelovnene du allerede har i hjemmet. Disse setter du enkelt inn i stikkontakten og stiller inn på ønsket natt- og dagtemperatur.
 • Fyr med ved, særlig når det er ekstra kaldt ute. Bruk tørr ved og åpne trekkventiler.
 • Invester i en rentbrennende vedovn som gir deg opptil 25 prosent mer varmeenergi for hver vedkubbe du brenner, så kan du bruke mindre ved og mindre elektrisk strøm.
 • Sett inn tetningslister rundt vinduer eller dører som trekker på grunn av ujevnheter.
 • Bruk tykke gardiner foran vinduene, spesielt om vinteren, slik at du hindrer det meste av kulden derfra å komme inn i rommet.

8) Kjøp nye pærer

 • Skift ut gamle lyspærer til LED-pærer eller sparepærer. Disse bruker mye mindre watt og avgir heller ikke varme, noe som er tryggere med tanke på brann ved tildekking av lampen.
 • Gå ned i watt der det ikke trengs sterkt lys og bytt gjerne til dimmebrytere. Det sparer strøm og gjør i tillegg at du kan tilpasse belysningen og stemningen etter situasjonen.
 • Det finnes smarte LED-lyspærer til utelamper, f.eks. med skumringssensor, som slår seg av automatisk når det er lyst ute, eller med bevegelsessensor, som kun slår seg på når noen går forbi.

9) Kjøp andre strømsparende ting til huset

 • Trenger du nye hvitevarer, nytt kjøkkenutstyr eller andre elektriske investeringer, bør du vurdere å kjøpe de som bruker minst strøm. Særlig tørketrommel, fryser og kjøleskap bruker mye energi.
 • Bytt til sparedusj.
Tips til strømsparing Solenergi Solcellepanel
Spar både miljøet og fremtidige strømutgifter ved å installere solfanger eller solcelleanlegg.

Store investeringer

10) Produser egen energi

 • Du kan utnytte solenergien og senke strømutgiftene hvis du investerer i solcelleanlegg eller solfanger. Førstnevnte brukes til el-produksjon, mens sistnevnte varmer opp hus og vann ved hjelp av solenergi.

11) Forbedre oppvarming og ventilasjon

Er du på utkikk etter varmepumpe? Få tilbud på varmepumpe fra flere aktører.

12) Forbedre isolering

Sjekk om du får billigste strømpris

Start med det du kan gjøre allerede nå: Bruk 5 minutter på å sjekke hvor mye du kan spare på å bytte strømleverandør. Det koster ingenting, er ukomplisert og det kan være mange penger å hente. Hos oss er det enkelt å få uforpliktende tilbud fra flere strømleverandører, slik at du kan betale minst mulig for strøm.

Kilder: Framtiden i våre hender, E24, Klikk, DinSide og Lyse Energi.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Tjenester

Strøm.no er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste strømavtale!

Strøm Privat

Strøm Bedrift

Strøm Borettslag

Sammenlign strømpriser

Populære steder

Trondheim

Oslo

Kristiansand

Tromsø

Fredrikstad

Bergen

Norge