Bilde av store vinduer med en lang rekke med radiatorer under
Sparetips: Dette bildet viser flere områder med stort forbedringspotensiale når det gjelder strømsparing.

12 tips for å spare strøm

Enten du er mest opptatt av miljø eller lommebok er det smart å ta grep for å spare strøm i hjemmet. Derfor får du her 12 gode tips til hvordan du enkelt kan spare strøm.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 14.11.2019

Slik sparer du strøm

12 måter å spare strøm
  1. Skru ned varmen og luft effektivt
  2. Velg rett strømleverandør
  3. Bruk varmtvannet smartere
  4. Skru av lys
  5. Bruk mindre elektronikk
  6. Effektiv tilberedning av mat
  7. Forbedre oppvarming og isolasjon
  8. Kjøp LED-pærer eller sparepærer
  9. Kjøp energieffektive produkter
  10. Produser egen energi
  11. Bedre oppvarming og ventilasjon
  12. Forbedre isoleringen

Noen av sparetipsene nedenfor er helt utgiftsfrie, mens andre tiltak krever at du investerer en sum i starten for å tjene penger i det lange løp.

Valg av strømleverandør og oppvarming regnes som de viktigste strømsparingspostene, men vi har laget en oversikt over tips som gir både store og beskjedne innsparinger. Til sammen utgjør tiltakene mange sparte penger og naturressurser.

Husk at du kan få tilskudd fra ENOVA når du investerer i visse strømsparende tiltak, f.eks. installasjon av solcellepanel, vannbåren varme eller luft til vann-varmepumpe. Dette gjelder i hovedsak tiltakene under overskriften "Store investeringer".

Kommunene gir noen ganger tilskudd ved mindre investeringer som ENOVA-støtten ikke dekker, f.eks. hvis du skal ha en rentbrennende vedovn. Sjekk med kommunen du bor i for å finne ut om du kan få tilbake en del av utgiftene.

Kostnadsfrie sparetiltak

1. Lavere temperatur og kortere utlufting

  • Prøv deg fram med 1 eller 2 grader lavere temperatur på panelovnene på dagtid, og senk temperaturen på varmekabler. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5 % av oppvarmingskostnadene. Du vil antakelig ikke merke veldig stor forskjell på kroppen når du skrur ned et par grader, men dersom det trengs, er det enkelt å kle på seg en ekstra genser og et par varme sokker.
  • Slå av varmen i alle rom som ikke er avhengig av oppvarming og som du ikke oppholder deg i.
  • Skal du lufte ut i huset, bør du sette dører eller vinduer på vidt gap en kort stund, i stedet for å ha dem på gløtt over lengre tid.
En dame med ryggen til som åpner en dør
Utlufting bør skje raskt og effektivt.

2. Velg riktig strømleverandør

  • Velg en strømleverandør! Det høres kanskje ut som en selvfølge, men selv om du ikke inngår avtale med en strømleverandør vil du få strøm levert. Nettleverandøren har nemlig leveringsplikt til deg. Sammenlignet med å velge en billig strømavtale selv vil leveringspliktig strøm bli dyrt. I de første 6 ukene uten strømavtale betaler du alltid spotpris, samt 6,25 øre/kWh i påslag, og dette er fastsatt av NVE. Etter disse 6 ukene er det imidlertid opp til hver enkelt nettleverandør å fastsette prisen du må betale. Det kan koste deg dyrt.
  • Husk også å opprette eFaktura. Ikke bare er det bra for miljøet, men strømselskapene tar betalt for å sende deg papirfaktura i posten.
  • I dag er det store forskjeller i prisene mellom de ulike strømselskapene, så her er det masse penger å hente. Er du ikke helt sikker på om du har den beste strømprisen allerede, kan du enkelt finne det ut her. Ved å fylle ut det enkle skjemaet, lar du strømselskapene kjempe om å få deg som kunde, og dermed får du det beste mulige tilbudet på markedet.
Bilde av vann
Hvor mye, hvor ofte og hvordan bruker du varmt vann? Her er det mange innsparingsmuligheter.

3. Bruk varmt vann smartere

  • Dusj sjeldnere og/eller kortere.
  • Ikke tapp ut eller hell ut varmtvann før det har avkjølt seg til romtemperatur, slik at du utnytter all varmen fra vannet til å varme opp rommet.

4. Bruk mindre elektrisk belysning

  • Slå av lys i alle rom du ikke bruker.
  • Du kan også skru av en eller flere av lampene i rommet du oppholder deg i, og heller bruke mer stearinlys. Bare husk å blåse ut lysene når du forlater rommet.

5. Begrens den generelle elektronikkbruken

  • Vurder om du kan kvitte deg med noen elektriske duppeditter eller bruke dem sjeldnere. Må du tørke klær i tørketrommelen hver dag, eller har du tid til å vente på at de tørker på snora? Trenger du egentlig den elektriske kaffekvernen, eller kan du finne en god, manuell kvern på loppemarked som gjør den samme nytten?
  • Slå helt av elektriske apparater når de ikke er i bruk. Det går kanskje litt raskere å starte opp TV-en når den står konstant i stand by, men samlet sett i løpet av ett år blir det mye unødvendig energibruk.
  • Bruk ECO-mode på maskinen når oppvask eller klesvask ikke er veldig skittent. Sørg for at du fyller maskinene med passe mye klær eller dekketøy, slik at du ikke kjører maskinene mer enn du strengt tatt behøver.

6. Rett tilberedning og oppbevaring av mat

  • Tin opp fryst mat i kjøleskapet og avkjøl varm mat før du setter det i kjøleskap eller fryser. På den måten hjelper du med å holde temperaturen i både rommet og kjøleskapet/fryseren jevn, og dermed bruker du mindre energi.
  • Varm opp maten mest mulig effektivt med lokk på kjelen, samt rett størrelse på stekeplata til den stekepanna eller kjelen du skal bruke.

Små og mellomstore investeringer

7. Forbedre oppvarming og isolering

  • Bytt til moderne, strømsparende panelovner med timer som kan variere mellom natt- og dagtemperatur automatisk. Senk f.eks. temperaturen på natten med rundt 5 grader. De nye panelovnene har bedre termostat for jevnere temperatur enn de gamle typene, og de er ofte bedre for inneklimaet.
  • Hvis du ikke vil betale for nye panelovner, kan du alternativt kjøpe rimelige timere til panelovnene du allerede har i hjemmet. Disse setter du enkelt inn i stikkontakten og stiller inn når du ønsker at ovnene skal være på.
  • Fyr med ved, særlig når det er ekstra kaldt ute. Bruk tørr ved og åpne trekkventiler.
  • Invester i en rentbrennende vedovn som gir deg opptil 25 prosent mer varmeenergi for hver vedkubbe du brenner, så kan du bruke mindre ved og mindre elektrisk strøm.
  • Sett inn tetningslister rundt vinduer eller dører som trekker på grunn av ujevnheter.
  • Bruk tykke gardiner foran vinduene, spesielt om vinteren, slik at du hindrer det meste av kulden derfra å komme inn i rommet.
Bilde av ved
Fyr mer med tørr ved, gjerne i en rentbrennende vedovn, så sparer du strømutgifter.

8. Kjøp nye lyspærer

  • Skift ut gamle lyspærer til LED-pærer eller sparepærer. Disse bruker færre watt og avgir heller ikke varme, noe som er tryggere med tanke på brann ved tildekking av lampen.
  • Gå ned i watt der det ikke trengs sterkt lys og bytt gjerne til dimmebrytere. Det sparer strøm og gjør i tillegg at du kan tilpasse belysningen og stemningen etter situasjonen.
  • Det finnes smarte LED-lyspærer til utelamper, f.eks. med skumringssensor, som slår seg av automatisk når det er lyst ute, eller med bevegelsessensor, som kun slår seg på når noen går forbi.

9. Kjøp andre strømsparende ting til huset

  • Trenger du nye hvitevarer, nytt kjøkkenutstyr eller andre elektriske investeringer, bør du vurdere å kjøpe de som bruker minst strøm. Særlig tørketrommel, fryser og kjøleskap bruker mye energi.
  • Bytt til sparedusj.
Bilde av solceller
Spar både miljøet og fremtidige strømutgifter ved å installere solfanger eller solcelleanlegg.

Store investeringer

10. Produser egen energi

  • Du kan utnytte solenergien og senke strømutgiftene hvis du investerer i solcelleanlegg eller solfanger. Førstnevnte brukes til strømproduksjon, mens sistnevnte varmer opp hus og vann direkte ved hjelp av solenergi.

11. Forbedre oppvarming og ventilasjon

Er du på utkikk etter varmepumpe? Få tilbud på varmepumpe fra flere aktører.

12. Forbedre isolering


Kilder:

Framtiden i våre hender / E24 / Klikk / DinSide / Lyse Energi


Sjekk om du får billigste strømpris

Start med det letteste: Bruk 5 minutter på å sjekke hvor mye du kan spare på å bytte strømleverandør. Det koster ingenting, er uforpliktende å bruke og det kan være mye å spare.